сите категории

- Лента од не'рѓосувачки челик

Дома> Производи > Ленти од не'рѓосувачки челик

ПРИМЕНА

Најдете решение за целата линија овде

Дознај повеќе
3
4
5
6
1
Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии
Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии
Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии
Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии
Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии

Лента од не'рѓосувачки челик 316L за изработка на грејни цевки и резервоари за хемикалии


  • Вовед
  • Параметар
  • апликации
  • Пребарување
Вовед
Место на потеклоКина
Име на бренд
ЕКГ
Материјал Тип316L, 316L
стандардASME, ASTM, EN, BS, GB, DIN, JIS итн
Минимум цел количество1 тон
ЦенаПреговара
пакување ДеталиСтандардно пакување за извозно море
Време на испорака5-15 дена во зависност од барањата и количината на клиентите
Услови на плаќањеТТ, Л / Ц
Набавка Способност3000 тони годишно

● Нерѓосувачкиот челик е легура на челик која содржи најмалку 10% хром, што го прави отпорен на корозија. Додавањето на хром во нерѓосувачки челик создава тенок слој од метал оксид над површината на металот кој штити од корозивни материјали.

● Популарно одделение на нерѓосувачки челик е нерѓосувачкиот челик 316L генерално се состои од 16 до 18% хром, 10 до 14% никел, 2 до 3% молибден и мал процент на јаглерод. Додавањето молибден во не'рѓосувачки челик 316L ја зголемува неговата отпорност на корозија во споредба со другите видови нерѓосувачки челик. Додавањето на други легури дополнително ги подобрува неговите својства.

● Својствата и карактеристиките на нерѓосувачкиот челик 316L го прават второто најкористено одделение од нерѓосувачки челик по нерѓосувачкиот челик 304. Се користи во корозивни средини како што се хемиски погони, рафинерии и поморска опрема.

● Нерѓосувачкиот челик 316L има помала содржина на јаглерод и се користи во апликации кои го изложуваат металот на ризик од сензибилизација. Варијантата со повисок јаглерод е не'рѓосувачки челик 316H, кој нуди поголема термичка стабилност и отпорност на лази. Друга широко користена класа од не'рѓосувачки челик 316L е стабилизираниот 316LTi. Нерѓосувачкиот челик 316LTi нуди подобра отпорност на интергрануларна корозија.

● Нерѓосувачкиот челик го користи принципот на пасивација, при што металите стануваат „пасивни“ или нереактивни на оксидација од корозивни соединенија кои се наоѓаат во атмосферата и процесите на течности. Пасивацијата се врши со изложување на не'рѓосувачкиот челик на воздух, каде што се создаваат оксиди на хром на неговата површина.

● За да се подобри формирањето на пасивната фолија, легурата се внесува во хемиски третман каде што темелно се чисти со потопување во киселински бањи за пасивација на азотна киселина. Загадувачите, како што се егзогеното железо или слободните соединенија на железо, се отстрануваат за да се спречат да се мешаат во создавањето на пасивниот слој.

● По чистењето со кисела бања, металот се неутрализира во бања со воден натриум хидроксид. Процесот на отстранување бигор ги отстранува другите оксидни фолии формирани од операциите на мелење на висока температура, како што се топлинско формирање, заварување и термичка обработка.

Chapter Two – Stainless Steel Grades Compared to Stainless Steel 316L

● Доминантна карактеристика на не'рѓосувачки челик 316L е неговата содржина на молибден, што ја зголемува неговата отпорност на корозија. Тој е втор најважен од сите аустенитски нерѓосувачки челик по нерѓосувачки челик 304. Аустенитните нерѓосувачки челици се разликуваат од другите нерѓосувачки челици по нивната содржина на никел или азот, што му дава на аустенитниот нерѓосувачки челик единствена кристална структура.

● Нерѓосувачките челици се поделени според нивната хемиска содржина, физички својства, металографска структура и функционални карактеристики. Нивните механички својства се класифицирани во четири фамилии: ферит, мартензит, аустенит и дуплекс, нерѓосувачки челик кој вклучува комбинации од првите три фамилии, како што се мартензит-ферит или аустенит-мартензит. Структурата на матрицата на различните нерѓосувачки челици ги одредува четирите класификации или семејства.

● The families of stainless steel are further divided into grades describing the properties of the alloys used to produce them. Older grades are designated by three-digit numbers established by the Society of Automotive Engineers (SAE). Although three-digit identifiers are common, many countries have their own systems, with North America using a six-digit system established by the American Society for Testing and Materials (ASTM).

● Без оглед на системот за нумерирање, секое одделение од нерѓосувачки челик мора да одговара на неговата однапред одредена комбинација на легури. Секоја промена, прилагодување или додавање на легура влијае на перформансите на класата од нерѓосувачки челик. Специфичен сет на карактеристики, својства и квалитети на изведба се очекуваат кога семејствата и оценките ќе се спојат и идентификуваат.
Различните степени на нерѓосувачки челик имаат различни степени на отпорност на корозија, цврстина, цврстина и перформанси на високи и ниски температури. Специфичен одредувачки фактор за различните степени е нивната микроструктура, која се набљудува со помош на микроскоп поставен на 25 пати зголемување. Микроструктурата на кој било материјал влијае на неговите физички својства, како што се цврстина, цврстина, еластичност, цврстина, отпорност на корозија, температурно однесување и отпорност на абење.

● Микроструктурата на не'рѓосувачки челик 316L има клеточни структури со граници збогатени со елементи на хром, манган, молибден и ниобиум, што ја подобрува неговата отпорност на корозија. Отпорноста на корозија е подобрена поради згуснувањето, фините клеточни структури и збогатувањето на хром и молибден на интерфејсите.

● Аустенитни нерѓосувачки челици: аустенитните нерѓосувачки челици се немагнетни со високи нивоа на хром и никел и ниски нивоа на јаглерод. Тие се најголемата и најкористената група на нерѓосувачки челици.
Аустенитичните нерѓосувачки челици имаат кристална структура во центарот на лицето кубни (FCC) со по еден атом на секој агол од коцката и по еден во центарот на секое лице, зрнеста структура формирана поради додавање на никел како легура. Микроструктурата на аустенитниот нерѓосувачки челик го прави поцврст и поеластичен, дури и при криогени температури.

● Кога се изложени на високи температури, аустенитните нерѓосувачки челици не ја губат својата цврстина, што им дава одлична формабилност и заварување. Бидејќи аустенитната структура се одржува на сите температури, тие не реагираат на термичка обработка. Наместо тоа, тие се ладно обработени за да ја подобрат нивната цврстина, сила, цврстина и отпорност на стрес.

● Основната легура за сите аустенитни нерѓосувачки челици е никелот, кој се користи за сите нерѓосувачки челици од серијата 300, вклучувајќи ги оценките 316L и 316L. Кога нерѓосувачки челик има ниска содржина на никел и висока содржина на азот, тој повеќе не е нерѓосувачки челик од серијата 300. Присуството на азот во нерѓосувачките челици е ограничено бидејќи може да има многу негативни ефекти. Нерѓосувачките челици со ниска содржина на никел и азот се класифицирани како нерѓосувачки челици од серијата 200.

Серија од нерѓосувачки челик 300

● Austenitic нерѓосувачки челик 300 серијата се дизајнирани да се спротивстават на корозија и абење со одлична формабилност и исклучителна цврстина на која било температура. Дефинитивен елемент на нерѓосувачкиот челик од серијата 300 е содржината на никел во проценти од 6% до 20%, во зависност од степенот на нерѓосувачки челик од серијата 300.

● Серија 304 - Најшироко користена од серијата 300 нерѓосувачки челици е серијата 304, која е исто така најкористена од сите легури од не'рѓосувачки челик. Има висока цврстина на истегнување од 621 MPa или 90 Ksi со максимална работна температура од 1598 oF (870 oC). Многуте позитивни својства на нерѓосувачкиот челик од серијата 304 го прават идеален за различни апликации.

● Серија 316L - По серијата 304, серијата 316L е вториот најкористен нерѓосувачки челик, со цврстина на истегнување од 549 MPa или 84 Ksi и максимална температура на употреба од 1472 oF (800 oC). Иако серијата 316L има помала цврстина на истегнување и температурна толеранција од серијата 304, таа има подобра отпорност на хлориди, како солта, што ја прави претпочитан избор за апликации кои вклучуваат хлориди и сол.
Настрана од неговата отпорност на хлориди, главната разлика помеѓу серијата 304 и серијата 316L е присуството на молибден во серијата 316L во проценти од 2% до 3%, што ја идентификува серијата 316L како систем Cr-Ni-Mo. Додавањето молибден ја прави серијата 316L отпорна на дупчење предизвикано од фосфорна киселина, оцетна киселина и раствори од разреден хлорид. Јачината и цврстината на молибденот ја зголемуваат отпорноста на топлина и абење на серијата 316L.

Параметар
Име на производотЛенти од не'рѓосувачки челик
ДебелинаЛадно валано: 0.15 mm-10 mm Топло валано: 3.0 mm-180 mm
Заврши на површината2B, 2D, 4B, BA, HL, ОГЛЕДАЛО, четка, БР. 1-НЕ. 4, 8K
Ширина8-3000mm
Должина на1000mm-11000mm или како барање на купувачот
стандардASME, ASTM, EN, BS, GB, DIN, JIS итн
материјалГлавно 316, 316 л
пакетБарањата на клиентите и Стандардно пакување за извозно морето
Времето за испорака7-15 дена во зависност од барањата и количината на клиентите


1

апликации

● Градежна обвивка, врати, прозорци и арматури, модули на брегот, цистерни и цевки за хемиски танкери, производство, складирање и копнен транспорт на хемикалии, храна и пијалоци, фармација, синтетички влакна, постројки за хартија и текстил и садови под притисок. Поради ниската содржина на C, отпорноста на интергрануларна корозија е исто така загарантирана во заварената состојба.

Пребарување

Контактирајте нѐ